Yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucu olarak karşımıza çıkan ve daha çok estetik bir sorun olan yüz sarkması, yaşlanmanın belirtisi olarak algılandığı için kişilerde yaşlılık hissiyatı uyandırmaktadır. Bu kişiler, gençlik ve canlılık hislerini kaybedebilmektedir. Yüz sarkması, cildimizin zaman içerisinde elastikiyetini kaybetmesi, yüz kaslarının zayıflaması ve yerçekimi gibi faktörlerden dolayı ortaya çıkmaktadır.  Modern tıp alanındaki gelişmeler ve estetik teknikler sayesinde ise bu problemin etkileri azaltılabilmekte ve çoğu zaman ortadan kaldırılabilmektedir.  Yüz gençleştirmek ve sıkı bir cilde sahip olmak isteyenler, ameliyatsız yüz germe yöntemlerine başvurabilmektedir.

Yüz Sarkması Nedenleri Nelerdir?

Kadın ve erkek fark etmeksizin insanların görünümleri ile ilgili karşılaştıkları en büyük problemlerden olan yüz sarkmasının birden fazla nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Yaşlanma: Yüz sarkmasının en yaygın nedeni yaşlanmadır. Zaman içerisinde ciltteki kolajen ve elastin üretimi azaldığından, cilt incelmekte ve sıkılığını kaybetmektedir. Ayrıca yüz kasları da zamana yenik düşerek zayıfladığından yüz hatları sarkmaktadır.
  • Genetik Faktörler: Her insan genetik yapısı birbirinden farklıdır. Cilt tipi gibi özellikler de genetik aktarım sonucu ortaya çıkmaktadır. Yüz sarkması problemine eğilim, genetik faktörler tarafından da etkilenebilmektedir. Aile geçmişinde yüz sarkması olan kişiler varsa, kişinin benzer bir problem yaşama olasılığı artmaktadır.
  • Güneşten Alınan Zararlı UV Işınları: UV ışınları, ciltteki kolajen ve elastin liflere zarar veren önemli bir faktör olarak dikkat çekmektedir. Uzun süre güneşe maruz kalan kişiler, UV ışınlarından daha çok etkilenmektedir. Bu durum, cildin esnekliğini kaybederek sarkma probleminin ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır.
  • Sigara İçmek: Sigara gibi tütün mamullerinin sık kullanımı, ciltteki kan damarlarını daraltarak cildin oksijen ve besin ile beslenmesini engellemektedir. Bu durum sonucunda cildin canlılığını kaybetmesi kaçınılmaz olmaktadır.
  • Hormonal Değişiklikler: Menopoz ve andropoz gibi hormonal değişimlerin yaşandığı dönemlerde ciltteki kolajen üretimi etkilenebilmektedir.
  • Hızlı Kilo Kaybı: Ani ve hızlı kilo kaybı, cildin sıkılığını ve esnekliğini kaybetmesine neden olabilmektedir. Bu da yüzdeki kas ve ince derinin gevşemesine yol açabilmektedir.

Ameliyatsız Yüz Germe Yöntemleri

Estetik açıdan göze hoş gelmeyen bir görüntü oluşturan sarkma ve kırışıklık gibi problemler, ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Ameliyatsız yüz germe yöntemleri, cerrahi müdahale gerektirmeksizin yüzdeki sarkma ve yaşlanma belirtilerini hafifletmek veya geciktirmek amacıyla kullanılan çeşitli tedavi prosedürlerini içermektedir. En yaygın kullanılan yöntemler şu şekildedir:

  • Botoks enjeksiyonları: Botulinum toksini (Botox), yüzdeki kırışıklıkları azaltmak ve yüz kaslarını gevşetmek için kullanılan bir enjeksiyon tedavisidir. Bazı rahatsızlıkların giderilmesinde kullanılan bu yöntem, işlevinden ve başarılı sonuçlarından dolayı estetik alanda da sıkça tercih edilmektedir.
  • Dermal dolgu maddeleri: Hyaluronik asit gibi maddeler içeren dermal dolgu malzemeleri, genellikle yüzdeki çizgi ve kırışıklıkların doldurularak cildin dolgunlaştırılması amacıyla kullanılmaktadır. Cildin genç bir görünüme kavuşmasını sağlayan bu yöntemler yüzdeki hacim kaybını gidermek ve sarkan bölgeleri kaldırmak için de tercih edilebilmektedir.
  • DNA Işıltısı Nucleofill Strong: Polinükleotitlerden oluşan bu ürün, cilt koruyu ve yenileyici etkisi ile yüz sarkması probleminden kurtulmak isteyenlerin yüz güldürücü sonuçlar almasını sağlamaktadır. Nucleofill Strong ürünü, özel formülü sayesinde biyokimyasal etkileşim göstermekte ve cildin elastikiyetini artırmaktadır. Nemlendirici ve cildi besleyici etkisinin yanı sıra kuruluk ve kırışıklık gibi problemleri de gidermektedir. Uzun dönemde sıkılaştırıcı etki göstererek kişinin spor yapıyormuşçasına sıkı ve sağlıklı bir yüze sahip olmasına yardımcı olmaktadır.
  • Cilt sıkılaştırma işlemleri: Lazer, radyofrekans, ultrason ve IPL (Intense Pulsed Light) gibi enerji tabanlı cihazlarla yapılan cilt sıkılaştırma işlemleri, ciltte kolajen üretimini artırarak sarkmayı azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bu işlemler cildi sıkılaştırırken ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltmaktadır. Ayrıca yüz hatlarını belirginleştirmektedir.
  • Kimyasal peeling: Yüzdeki üst deri tabakasını hafifçe soyarak cildin yenilenmesini sağlayan kimyasal peeling uygulamaları, cildin daha pürüzsüz, genç ve canlı bir görünüm kazanmasını sağlamaktadır.
  • IPL (Intense Pulsed Light) tedavisi: Bu tedavi yöntemi, yüzdeki lekeleri, kılcal damarları ve güneş hasarını hedef almaktadır. Tedavinin ardından cilt tonu ideal düzeye ulaştırılmakta, cilt gençleşmekte ve yüz sarkmasının düzeyi azaltılmaktadır.
  • Yüz yogası: Yüz kaslarını güçlendirmek ve sıkılaştırmak için yapılan egzersizlerden oluşan bir yöntem olan yüz yogası, yüz hatlarını şekillendirerek ve cildi toparlayarak ameliyatsız bir yüz germe etkisi yaratmayı amaçlamaktadır.