Güneşin Cilde Zararları ve Güneş Koruyucu Kullanımı
Cildimizi güneşten korumanın ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz! Bu çoğumuz için yaygın bilinen bir bilgi olsa da birçoğumuz güneşin cilde ne kadar zarar verebileceğini anlamıyor. Güneşten korunmak, sağlıklı, genç görünen bir cilt için cilt bakımının temellerinden biridir. Güneş koruyucu kullanımı günlük rutininizin vazgeçilmez bir parçası olmalıdır.
Güneşin Cildinize Zararlı Etkileri
Güneşli günlerin cazibesi inkar edilemez, ancak güneşin ultraviyole (UV) ışınlarının oluşturduğu potansiyel tehlikeyi ve bunların cildinizin sağlığı üzerindeki etkisini kontrol altında tutmak çok önemlidir. Güneş hasarı, güneşin UV ışınlarının yüzünüz de dahil olmak üzere cildiniz üzerindeki zararlı etkilerinden kaynaklanır.
Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak birçok istenmeyen sonuca yol açabilir:
Erken yaşlanma
Güneşin zararlı UV ışınlarına aşırı maruz kalmak cildinizdeki kolajeni parçalayarak ince çizgilere, kırışıklıklara, ciltte sarkmaya ve erken yaşlanmanın diğer belirtilerine yol açabilir. Ayrıca cildinizin elastikiyet ve sıkılık eksikliğinin yanı sıra donuk ve yorgun görünmesine de neden olabilir.
Düzensiz Cilt Tonu
Cildiniz güneşe maruz kaldığında, onu UV hasarından korumaya yardımcı olan bir pigment olan melanin üretir. Ancak güneşe aşırı maruz kalmak melanin aşırı üretimine yol açarak cildinizde hiperpigmentasyona veya koyu lekelere neden olabilir.
Güneş yanığı
Güneşe maruz kalmanın en acil sonuçlarından biri, aşırı UV maruziyetine bağlı cilt iltihabının neden olduğu güneş yanığıdır. Güneş yanığı cildinizin sıcak ve ağrılı hissettirmesine, kızarıklık ve şişmeye neden olabilir ve ciddi vakalarda bölgede su toplanması da gerçekleşebilir.
Kuruluk ve Dehidrasyon
Güneş hasarı cildinizin susuz kalmasına, cildin doğal nem bariyerinin bozulmasına ve su kaybının artmasına neden olabilir. Bu durum cildinizin gergin, kaşıntılı ve pul pul olmasına neden olarak donuk ve cansız bir görünüme neden olabilir.
Güneş kremi nedir?
Güneş kremleri cildi korur. Ultraviyole (UV) radyasyonun cilt tarafından emilmesini engellemede önemli bir rol oynarlar. UV radyasyonu cilde zarar verir ve güneş yanıklarına, cilt kanserine yol açabilir. Hiçbir güneş kremi UV ışınlarını %100 engellemez. Ancak güneş kremleri cildiniz kızarmaya başlamadan önce daha uzun süre dışarıda kalmanıza yardımcı olabilir. Güneş koruyucu kullanmak, sınırsız süre boyunca güneşte kalabileceğiniz anlamına gelmez. Güneş, kullandığınız kreme rağmen cilt hücrelerinize hasar vermeye hala devam etmektedir.
Güneş koruma faktörü (SPF) ne anlama geliyor?
Çoğu cilt kanseri, ultraviyole (UV) ışınlarına çok fazla maruz kalmaktan kaynaklanır. Güneş koruyucu etiketindeki güneş koruma faktörü (SPF), güneş koruyucunun UV ışınlarına karşı ne kadar iyi koruduğunun bir ölçüsüdür. SPF değeri arttıkça güneş ışınlarına karşı koruma da artar.
Daha yüksek SPF sayıları UV ışınlarına karşı daha fazla koruma anlamına gelir. Ancak hiçbir güneş kremi UV ışınlarını tamamen engelleyemez.
Güneş kremi nasıl seçilir?
Güneş koruyucu, UV ışınlarını emerek veya yansıtarak güneş yanığından korur ve güneş yanığını azaltır. İyi bir güneş koruyucu seçmek cildin korunması açısından önemlidir. Aşağıdakileri sunan bir güneş koruyucu seçin:
- Geniş spektrumlu koruma. Bu hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlar.
- 30 veya daha yüksek bir SPF
- Suya dayanıklı veya su geçirmez. Bu, güneş koruyucunun yüzerken veya terlerken belirli bir süre boyunca (etiketine bağlı olarak 40 veya 80 dakika) koruma sağladığı anlamına gelir.
En iyi güneş koruyucu türü yukarıdaki faydaları sunandır. Güneş koruyucular losyonlar, kremler, jeller, merhemler, ağda çubukları ve spreyler halinde mevcuttur. Farklı güneş kremlerinin farklı bileşenler içerdiğini unutmayın. Cildinizi tahriş edebilecek maddeler içeren ürünlerden uzak durun.
Güneş koruyucu nasıl uygulanır?
İnsanlar güneş koruyucu kullansalar bile genellikle yeterince miktarda ya da doğru şekilde uygulamıyorlar. Yanlış veya az kullanım güneş koruyucuların ne kadar yararlı olduğunu sınırlar. Güneş koruyucu kullanırken şu yönergeleri izleyin:
- Cildinizin giysilerin kapatmayacağı tüm bölgelerine güneş koruyucu uygulayın.
- Açıkta kalan alanları kapatmak için en az 1 ons güneş koruyucu (bir shot bardağını doldurmaya yetecek kadar) kullanın. Bir ons tüm vücudu kaplamalıdır. Ancak vücut ölçülerinize ve bölgedeki tüy miktarına göre güneş koruyucu miktarını ayarlamanız gerekebilir.
- Güneş koruyucuyu dışarı çıkmadan 15 ila 30 dakika önce kuru cilde uygulayın. Böylece emilimi arttırabilirsiniz.
- Güneş koruyucuyu en az 2 saatte bir veya yüzdükten, terledikten sonra daha sık yeniden uygulayın.
- SPF’si 30 veya daha yüksek olan güneş koruyucu içeren bir dudak kremi veya ruj uygulayarak dudaklarınızı koruyun.
Çocukların da güneşten korunmaya ihtiyacı olduğunu unutmayın. 6 aydan büyük herkese güneş koruyucu kullanılması tavsiye edilir. 6 aydan küçük bebekler için yeterli giysi ve gölgenin bulunmadığı durumlarda güneş koruyucu kullanılması önerilmektedir. Ebeveynler yine de küçük bebeklerini güneşe maruz kalmaktan, özellikle de doğrudan güneş ışığından uzak tutmaya çalışmalıdır. Bebeğe cildin çoğu yüzeyini kaplayan hafif giysiler giydirin. Ebeveynler ayrıca bebeğin yüzü ve ellerinin arkası gibi açıkta kalan bölgelere az miktarda güneş kremi uygulayabilir.
Yalnızca güneş koruyu kullanımına güvenmeyin
Güneşe çıkarken güneş koruyucu kullanmak önemlidir. Ancak bu, cildinizi zararlı UV ışınlarından korumaya yönelik genel planın yalnızca bir parçasıdır. Cildinizi korumanın diğer önemli yolları şunlardır:
- Uygun olduğunda gölge alan arayın. UV ışınlarının en güçlü olduğu sabah 10 ile akşam 4 arasında güneşe maruz kalmanızı sınırlayın.
- Güneş gözlüğünün güneşten koruyabilecek elbise, kıyafet ve şapka kullanın.
- Bronzlaşma yatakları veya güneş lambaları kullanmayın.
Siz de fikrinizi belirtin