Mezoterapi; saç, yüz ve gözaltı gibi belirli bölgelere uygulanan ve uygulandığı bölgedeki belli problemleri iyileştiren veya düzeltici tedaviyi destekleyen bir işlemdir. Mezoterapi genellikle mineral, vitamin, enzim ve birtakım biyoaktif maddelerin derinin altındaki orta deri tabakasına enjeksiyon şeklinde ya da farklı mikroenjeksiyon teknikleriyle uygulanmasıdır. Günümüzde cilt kalitesini artırmak için kullanılan başlıca yöntemlerden biri sayılan mezoterapi; cilt yenileme, cilt nemlendirme ve cildi daha genç bir görünüme kavuşturma gibi amaçlar için kullanılabilmektedir.
Mezoterapinin Kullanıldığı Alanlar Neler?
Mezoterapi medikal estetik doktorları ve dermatologlar tarafından sıkça tercih edilen ve birçok alanda kullanılabilen bir tedavi yöntemidir. Mezoterapinin kullanıldığı alanları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Selülit görünümünün azaltılması ve selülitlerin tedavi edilmesi,
- Cildi sıkılaştırarak daha genç ve canlı görünüme kavuşmasını sağlamak,
- Yaş alma ile yüzde ortaya çıkan kırışıklıkların giderilmesi,
- Yüzde oluşan ince çizgilerin azaltılması,
- Güneş lekelerinin renginin açılması,
- Akne ve sivilce izlerinin giderilmesi,
- Saç köklerini güçlendirerek saç dökülmesinin önüne geçilmesi,
- Göz altındaki torba görünümünün iyileştirilmesi,
- Vitiligo ve egzama gibi cilt hastalıklarının tedavi edilmesi.
Mezoterapinin kullanıldığı alanların çeşitliliğinden dolayı kullanılan mezoterapi ilacı içeriği değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda bu ilaçlar normalden daha da az miktarda ve direkt olarak hastalıklı bölgeye uygulanabilmektedir. Bu uygulama sayesinde sistemik şekilde oluşan yan etki minimuma indirilmektedir.
Mezoterapi hangi bölgelere uygulanır?
Birçok tedavi alanında kullanılan mezoterapi yüz ve vücudun hemen hemen her bölgesine uygulanabilmektedir. Farklı bölgelere uygulanan mezoterapi içerikleri ve özellikleri bölgeden bölgeye bazı farklılıklar göstermektedir. Bu içerikler ve özellikler için kullanılan vitamin, mineral, enzim, konsantrasyon ve ürünün içerisindeki maddelerin moleküler ağırlığı diyebiliriz. Mezoterapi tedavisinin uygulandığı bölgeler için genel olarak aşağıdakilerden bahsedebiliriz:
- Yüz
- Göz altı
- Boyun bölgesi
- Göğüs bölgesi
- Dekolte
- Saç derisi ve saç kökleri
- Bacak (selülit ve çatlak görünümünün iyileştirilmesi)
Son zamanlarda özellikle göz altı morluğu, göz altı torbası, akne ve sivilce izleri, boyun ve dekolte bölgesinde sarkmalar ve güneş lekeleri gibi problemlerde çoğunlukla tercih edilen bir yöntemdir. Buna ek olarak mezoterapi, dermal dolguların kullanılamadığı veya danışan tarafından tercih edilmediği durumlarda yüz şekillendirmek, sıkılaştırmak ve yüzü daha genç bir görünüme kavuşturmak için alternatif bir çözüm yöntemi olabilmektedir.
Mezoterapi Çeşitleri
Uygulama yapılacak bölgeye göre değişiklik göstererek farklı mezoterapi çeşitleri bulunmaktadır. Mezoterapinin çeşitlerinin bazılarını şu şekilde sınıflandırabiliriz:
Yüz için mezoterapi (mezolifting):
Yüz mezoterapisinde kullanılan ilaç derinin altına direkt olarak verilir. Kullanılan ilacı içeriğinde cildin kalitesini artırmaya yönelik vitamin, mineral, hyaluronik asit ve bazı aminoasitler bulunur. Bu içerik sayesinde cilt yeni ve taze bir görünüme kavuşmuş olur. Ayrıca uygulama yöntemi sayesinde de uygulanan ürünün etkisi kısa sürede görülür. Etkili bir yüz mezoterapi ürünü olan Nucleofill Strong-DNA Işıltısı uzun süreli antioksidan etki göstererek daha sağlıklı cilt hücrelerine sahip olmanızı sağlarken biyo-uyarım ile de kolajen üretimini artırır. Gym etkisi sayesinde ise cildinizin spor yapmış gibi canlı ve sıkı görünmesini sağlar. Nucleofill Eyes ise göz altı için özel içeriği sayesinde göz altı morluğunuzu ve göz altında bulunan kırışıklıklarınızı giderir.
Saç için mezoterapi:
Saç mezoterapisi hazırlanan ilacın enjektör kullanılarak saç dibine uygulanması ile gerçekleşir. Bu yöntem saç köklerini güçlendirerek saç dökülmesinin önüne geçilmesine yardımcı olur. Tedavi sonrasında saçlar daha hacimli, gür ve canlı bir görünüme kavuşur. Nucleofill Hair özel moleküler ağırlığı ve hyaluronik asit konsantrasyonu sayesinde saç köklerini güçlendirir ve saçların dökülmesini önler.
İğnesiz mezoterapi:
İğnesiz mezoterapi, iğneden korkan danışanlar için önerilen bir yöntemdir. Genellikle ağrı oluşturmayan ve acısız bir uygulama olan iğnesiz mezoterapi cilt metabolizmasını iyileştirir ve kan dolaşımını artırır. Bu sayede mezoterapi ilacının cilde daha hızlı girmesini sağlar ve zararlı maddeleri yok eder. Akne skarları ve sivilce izlerinin giderilmesinde daha sık tercih edilen bir uygulamadır.
Selülit mezoterapisi:
Özellikle kadınlar tarafından sıkça tercih edilen bir mezoterapi çeşididir. Selülit mezoterapisinde kullanılan formül, selülit bulunan bölgenin lokal metabolizma hızını yükseltir, yağ depolanmasını engeller ve sonuçta vücuttaki yağ hücrelerini parçalar. Özellikle iç bacak, dış bacak ve kalça bölgelerinde uygulanmaktadır.
Mezoterapi etkisi ne kadar sürer?
Mezoterapinin etki süresini etkileyen birçok faktör vardır. Özellikle uygulama yapılan bölge ve uygulanan içerik bu faktörlerin başında gelmektedir. Kalıcılık süresi kişiden kişiye de değişiklik göstermektedir. Kişinin yaşı, cinsiyeti ve cilt probleminin seviyesi de kalıcılığı etkileyen faktörler arsındadır. Eğer ortalama bir süre verilmesi gerekirse mezoterapi etkisinin süresi 6 ila 18 ay arasında sürebilmektedir.
Güzellik Amaçlı Mezoterapi
Mezoterapi bazı cilt rahatsızlıklarının giderilmesinin yanı sıra güzellik amaçlı da tercih edilebilmektedir. Genellikle doğal görünümü koruyarak daha genç, taze, parlak ve sıkı bir cilde kavuşmak için başlıca önerilen uygulama mezoterapidir. Güzellik amaçlı yapıldığı zaman kişinin herhangi bir sistemik hastalığı olup olmadığı ve düzenli kullandığı ilaçlar önem arz etmektedir. Bu tarz durumlar uygulamada risk oluşturabilir. Bu noktada hekiminizin sizin için hangi mezoterapi tedavisinin uygun olacağını sormak ve doğru bir yönlendirmede bulunulması önemlidir.
Siz de fikrinizi belirtin